28 Eylül 2008 Pazar

Büyük Lokma Ye...

Adamlar(tek adam da değil Frederic Barbier ve Catherine Bertho Lavenir) koca kitap yazmışlar medya tarihi hakkında. Adını da "Medya Tarihi" koymuşlar ki normal. Medyada bunca yıl olan gelişmeleri çok da güzel bir dil ve araştırmayla yazan bu ikiliyi kitabı sonuna kadar okumadığında adam sanırsın. Üşenmeden alıntılıyorum.

Sayısal Görüntünün Belirsizlikleri

"1980'li yılların sonunda, sayısallaşmış görüntünün bağımsız bir kitle iletişim aracının, dönemin tüm grafik olanaklarını kullanacak olan özel bir anlatım biçiminin doğumuna yol açacağı düşünüldü. Bu konudaki başarısızlık ağırdır. Öncelikle, resmin kullanımı konusundaki teknik olanakların inandırıcı görüntüler üretmek için yeterli olmadığı kesin görülür..."

Burada altı çizilmesi gereken yer "inandırıcı görüntüler üretmek için yeterli olmadığı" kısmıdır ki iğrenç ama bence bir o kadar da komik bir espri yaparak zaten çizdim altını. Gelelim konumuza sen nasıl böyle büyük laflar edebiliyorsun. Kitap 96 basımı, 80'lerin başından eder 16 yıl. 16 yıl boyunca dijital görüntü yaratımındaki ilerlemeyi gözlemleyip haa demek ki daha da ilerleyecek diyemiyorsan neden kitap yazıyorsun? O kadar da abartmayayım gayet güzel bir araştırma yapılmış kitap için hakkını yemeyeyim. Ama demek ki kafa şartmış, öyle fransızca isimle dolaşmakla olmuyormuş.

Kanıtımız da Mahir Ateş'ten gelsin.
Not: Bu çalışma dijital(sayısal) görüntü üretiminin 2007 senesinde geldiği noktadır, ilerleyecektir ve iddia ediyorum ki on sene içerisinde animasyon olduğu söylenmeden anlaşılmayacak kadar gerçekti animasyonlar yapılacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder