20 Mayıs 2010 Perşembe

nasıl köy kurulur?

T.C.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
İller İdaresi Genel Müdürlüğü

Sayı : İller İdaresi Gn. Md. 420.203/292 16.01.1987

Konu : Köy kurulması



.............................VALİLİĞİNE


İLGİ: 13.03.1980 tarih ve 440-419/1395 sayılı genelgemiz.

Bilindiği üzere köy bağlıları ile belediyelere bağlı mahallelerin köy olmaları konusundaki işlemler;

5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 2 nci maddesine,


23.11.1979 gün ve 16818 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Sınır, Mülki
Ayrılma-Birleşme ve köy Kurulması-Kaldırılmasına ilişkin Yönetmelik” esaslarına,


3-İlgi genelgede yer alan hususlara,


Uygun olarak yürütülmektedir.


İlgi genelgede görüldüğü gibi uygulama sırasında tereddüt yaratan ve açıklanmasına ihtiyaç duyulan hususlar Bakanlığımızca yayımlanan genelgelerle belli esaslara bağlanmaktadır.


Bu sebeple, günümüzün değişen ekonomik şartlarına, kamu hizmeti anlayışına ve asayiş olaylarına bağlı olarak ilgi genelgede yer alan hususlara aşağıdaki şekilde açıklık getirilmesine ihtiyaç duyulmuştur.


1-Bu güne kadar olduğu gibi, köy kuruluş işlemlerinde 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 2 nci maddesinde yazılı esaslara bundan böyle de titizlikle uyulacaktır.


2-5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 2 nci maddesinin uygulanmasına açıklık getiren “Sınır,Mülki Ayrılma-Birleşme ve Köy Kurulması-Kaldırılmasına İlişkin Yönetmelik” imizin uygulanmasına aynen devam olunacaktır.


3-5442 sayılı İl İdaresi Kanunun ve Sınır, Mülki Ayrılma-Birleşme ve Köy Kurulması-Kaldırılmasına İlişkin Yönetmeliğe uygun olmayan veya eksiklikleri tamamlanmamış dosyalar Bakanlığa gönderilmeyecektir.

T.C.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
İller İdaresi Genel Müdürlüğü

16.01.1987
Sayı : İller İdaresi Gn.Md
Şb.Md. :420.203/292
Konu : Köy kurulması.


4.5442 sayılı İl İdaresi Kanununda ve Sınır, Mülki Ayrılma-Birleşme ve Köy Kurulması- Kaldırılmasına İlişkin Yönetmelikte bulunmayan hususlarda olan;


A- Müstakil köy kurulacak bağlı ile asıl köyün veya kasabanın aralarındaki uzaklık en az 5 Km. olacaktır. Ancak sosyal ve kültürel şartların, emniyet ve asayiş olaylarının, baraj, göl, geçit, vermeyen dağ, ırmak gibi tabii engellerin ulaşıma imkan vermemesinin ve kamu hizmetlerinin gereği olarak Bakanlığımızca lüzum görülmesi hallerinde söz konusu uzaklık 5 Km. den daha az olsa dahi köy kurulabilecektir.


B- Müstakil köy haline getirilecek bağlının nüfusu asgari 500 olacaktır. Ancak (A) fıkrasında yazılı sebeplerle yine Bakanlığımızca lüzum görülmesi hallerinde nüfus miktari 150’nin üstünde olan yerleşim yerlerinde de köy kurulabilecektir.


Köy kurulması konusundaki dosyaların hazırlanmasında gereken titizliğe riayet edilmesini ve eksik dosyaların Bakanlığımıza gönderilmemesi hususunu önemle rica ederim.


Yıldırım AKBULUT
Bakan

DAĞITIM :

-67 Valiliğe




demesem içimde kalırdı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder